Липосукция

Липосукция

Липосукцията е хирургична интервенция, при която се отстраняват натрупаните излишъци от мастна тъкан (стеатоми) в различни области от тялото – брадичка, шия, горната част на ръцете, гърди, гръб, корем, “паласките”, ханша, “бричовете”, бедрата, коленете, прасците и глезените. Тя може да бъде извършвана самостоятелно или в комбинация с други интервенции – абдоминопластика, лифтинг, хирургия на гърдата и др. В повече от случаите оперативното ликвидиране на мастна тъкан е окончателно. Това означава, че при наддаване на тегло в третираните, чрез липосукция  участъци няма повторно натрупване на мазнини.

Липосукцията не е метод за лечение на наднормено тегло. Не замества здравословното хранене и физическата активност. Чрез тази процедура могат да се скулптурират определени участъци от Вашето тяло, които по друг начин не могат да приемат желаната форма и големина. Освен това липосукцията не е метод за лечение и на целулит. Всеки зрял човек може да се подложи на тази процедура, но най-подходящи са пациенти, чието тегло е отклонено от нормата с не повече от 30%, имат еластична кожа и добър мускулен тонус. 

 

Ако решите да се подложите на тази интервенция трябва предварително добре да се информирате.

Ето няколко съвета, за да вземете своето решение:

 • Решението да се подложите на това е единствено и само Ваше;
 • Въпреки че заобикалящата ни среда понякога оказва значително влияние върху нас, при хирургиятакрайното решение, вкл. рисковете са на пациента;
 • Не се подлагайте на липосукция след драстично отслабване или непосредствено след раждане;
 • Имайте предвид, че колкото повече мастна тъкан бъде отстранена, толкова по-дълъг ще бъде възстановителният период;
 • Носенето на еластично бельо след оперативно за определен период от време е задължително;
 • Окончателният резултат ще е видим след като  минат от 2 до 6 месеца.

Главният въпрос, който се обсъжда с Вас на първата консултация е за това дали тази процедура е показана за желаната от Вас промяна. Бъдете максимално откровени, споделете какви са мотивите Ви за подлагане на оперативната интервенция.  Важно е да представите детайлна информация за общото Ви здравословно състояние, приема на лекарствени средства, съществуващи алергии или заболявания и т.н..

Липосукцията може да се извършва под местна или пълна упойка, в зависимост от специфичността на процедурата, Вашите предпочитания и мнението на лекаря.

Използват се най-общо следните методи на липосукция:

 • Аспирационна липосукция – изсмукване на мастните клетки чрез апарат за аспирация;
 • Ултразвукова липосукция – оперативно измукване след предварително разрушаване на мастните клетки.

Независимо от избрания оперативен метод за отстраняване на излишната мастна тъкан, се прави малък разрез в съществуваща гънка близо до съответния участък. Първоначално се въвеждат в областта за липосукция разтвори, които намаляват загубата на кръв и улесняват евакуацията. После се въвеждат специални канюли, с които се отстраняват мастните депа.

Както при всяка оперативна интервенция, съществуват рискове. В този случай те са минимални, но не пропускайте да ги обсъдите с нас.

Ето някои елементи на следоперативния период:

 • През първата седмица в областта на третираните места ще се наблюдава т.нар. травматичен оток. Предвидете широки дрехи за връщане от болницата. Отокът постепенно ще спада в период от  7-10 дни. След операцията се поставя еластичното бельо, което се носи денонощно в продължение на 3 до 6 седмици;
 • При липосукцията известно количество увредени мастни клетки остава в междуклетъчното пространството. Неговата резорбция е значително по-бавна и се подпомага от еластичното бельо, което носите. Този оток изчезва от 1 до 3 месеца. Товеа е една от причините за относително дългия перид за проява на окончателния резултат.
 • Вследствие движението на канюлата в тялото се образуват т.нар. мастни тунели. Нормална реакция на организма е на мястото на тези тунели да образува съединителна тъкан, както при образуването на белезите. Тази тъкан изтънява бавно, придърпвайки подлежащата мускулатура и така постепенно се образува окончателния резултат: стройна и предпочитана фигура.

Всички гореописани етапи на възстановяване са нормална реакция на организма вследствие на оперативната травма.

До седмица Вие ще можете да се върнете към обичайните си ежедневни дейности. От стриктното спазване на съветите за следоперативния период, зависи до голяма степен крайният резултат.

Човек трябва да има своя шанс, за да направи исканото впечатление. Не пропускайте Вашия!