Ринопластика

Ринопластика

Ринопластика означава да се придаде форма на носа. В най-леките случаи това може да стане с местна анестезия в амбулаторен порядък, докато при сериозните деформации общата упойка е задължителна. Престоят в болница може да бъде до 7-10 дни.
Най-често търсените по естетични съображения  промени са: премахване на „гърбица”, намаляване големината на носа, повдигане върха на носа, намаляване големината на върха на носа.

ринопластика

 


 Извършено е  премахване на „гърбицата”, повдигане върха на носа и намаляване дължината на носа.


Хирургията на носа е често срещана и при мъже. Ако в миналия случай коментирахме повдигане на върха на носа и цялото му намаляване, същата техника би довела до неадекватно изглеждащ нос спрямо мъжкото лице.

Носът е изправен, върхът му е подчертан без да нарушава хармонията на мъжкото лице. Заедно с корекцията на носа са коригирани и формата и големината на ушите.

Наред с операциите на носа по естетични съображения често се налага корекцията му при различни травми или заболявания.
Ето един типичен пример за деформация на носа при лицева травма:Освен цялостното изграждане на носа в подобни случаи скелетът му се стабилизира с допълнително вгражадане на опорни материали – собствени тъкани (ребро или хрущял от ребрената дъга), имплантати от различни полимери и т.н. Изборът зависи от характеристиката на случая, лекаря и пациента. Напоследък все по-често намират приложение попълващи дефекта техники чрез използване на инжектабилни материи – собствена мастна тъкан (липофилинг), или обогатена с растежни фактори и/ или стволови клетки, хиалуронова киселина.

Понякога  при лечение на злокачествени заболявания в областта на лицето се отстранява  част от носа заедно с костния, хрущялния скелет и меките тъкани.

Възстановителната хирургия се извършва чрез сложни микрохирургични техники.