Стволови клетки

Стволови клетки

Терапия със стволови клетки

1. Подмладяване на лице - 8820 лв.
2. Терапия за оплешивяване - 7820 лв.
3. Увеличаване на бюст - 9780 лв.
4. Реконструкция след отстраняване на тумор - 9780 лв.

Стволови клетки в пластичната хирургия

Стволовите клетки са неразделна част от нашия организъм, които могат да се възобновяват и диференцират в различни органи и тъкани. С напредване на медицината стана възможно  тяхното изолиране и използването им в областта на регенеративната медицина, в частност и в пластичната хирургия за подобряване на външния ни вид. На теория тези клетки биха могли да се изолират от всяка  тъкан или орган, тъй като те са тяхна съставна част, но в практиката се търсят местата, където тяхното извличане е най-лесно и безопасно. Тези клетки могат да се запазят, чрез криосъхранение в лабораторни условия за неопределено време и да се приложат многократно за т. нар. автотрансплантация:  само на този на когото принадлежат и съответно не съществува риск от отхвърляне.
За извършване на естетични процедури най-често се използват т. нар мезенхимни стволови клетки, извлечени от мастната тъкан, където те са в голямо количество. Опитът от досегашното им използване в пластичната хирургия показва ефект, който е естествен и трае продължително време.
Извличането на стволови клетки от мастна тъкан се извършва посредством липосукция, хирургично отстраняване на мастна тъкан или по време на друга планирана хирургична процедура. Тази техника е проста и не води до усложнения.
Тяхното приложение в пластичната хирургия, намира място при борбата със стареене кожата на лицето, като естествено подсилва колагена, опъва увисналата кожа в областта на шията, заличава бръчките, оформя овала на лицето, подобрява състоянието на белезите от акне, постига се клетъчно подмладяване и регенериране на кожата. Тази терапия е приложима и в случаи на травми и обезобразяване на лицето, дори и при химическо изгаряне. В крайна сметка лицето придобива свеж вид  и блясък, а резултатите са дълготрайни.

регенеративна медицина

Ефект има и при лечение на алопеция със стволови клетки като се стимулира израстването на нови косми. Предимствата на този метод на лечение е, че не остават следи след инжектирането им и пациентът може да се завърне още същия ден към своето ежедневие. Това е по-естествения начин за третиране на алопецията.

Лечение със стволови клетки
По природосъобразен начин стволовите клетки намират своето приложение и при увеличаването на бюста, без използването на импланти. Този метод е приложим дори когато е извършено отстраняване на гърдата при рак на млечната жлеза /радикална мастектомия/. Поради факта, че се използват собствени регенеративни клетки, отново няма никакъв риск от отхвърляне.


Подобно на дървото, което расте от ствола и се разклонява във времето, така и в нашия организъм стволовите клетки формират нашите тъкани и органи. Те са ресурс, който може да възстанови изгубеното ни самочувствие. В крайна сметка разгледани в развитие,  можем да преценим истинските стойности в живота.